Vores ferie og fritid

Vandretur på Korsika 2012 med TopasLørdag 4. august gik turen til Korsika.
8 dage, heraf travetur i 6 dage.
Med 2 super dygtige guider.Dag 1. Afrejse

Vi forlader Danmark, ankommer til Korsika og kører til huset i Vicinato, som ligger ca. fem kvarter fra lufthavnen. Mens solnedgangen over bjergene nydes sammen med et glas rødvin på husets terrasse fordeles værelser, mens turlederne forbereder aftensmad bestående af gode lokale oste og typisk korsikansk charcuteri. 


Dag 2. Morosaglia og Paolis fødehjem

Vi starter fra Vicinato og går ad det gamle stisystem, som forbandt landsbyerne før vejene blev anlagt. Landskabet veksler mellem skov og maki (lave tornebuske), og ruten fører os til slut til Morosaglia, hvor Korsikas frihedshelt fra 1700 tallet, Pascal Paoli, er født. Hans fødehjem kan besøges, og man kan drikke en pastis i den lokale bar hos Jack, hvor man samtidig kan følge med i, hvad der foregår på hovedgaden.
Om aftenen spiser vi på en god lokal restaurant tæt ved landsbyen, Vicinato, hvor vi bor.

Dag 3. De Fem Brødre

Vi følger i dag den smukke og snoede vej ind langs den dramatiske kløft til Calacuccia og kører herfra op til øens højest beliggende landsby, Calasima, i 1100 m højde. Herfra fortsætter vi ad grusvejen, der fører videre ind i Virudalen. Fra P-pladsen, hvor en af ugens længere vandreture starter, har vi udsigt til Paglia Orba på 2525 m, som tårner sig op foran os.
Vi går rundt om bjerget, Cinque Frati, med de karakteristiske fem spidse tinder — "De Fem Brødre". Stien fører os ind mellem enorme, korsikanske bjergfyr og igen ud i åbent terræn, hvor vi efter et par timer passerer en ruin af et gammelt bjerglandbrug. Inden vi begynder opstigningen til et pas i godt 1900 m højde holdes et velfortjent frokosthvil, mens den bjergtagende udsigt til bl.a. Paglia Orba nydes.
Fra passet kan vi nyde udsigten over Virudalen, som vi er kommet fra og på den anden side se ned til Calacuccia og den store opdæmmede sø. Herfra venter en længere nedstigning til Calasima, hvor vi undervejs kan vi se mere og mere af bjerget "De Fem Brødre". Retur i Calasima er der mulighed for en dukkert i det forfriskende flodvand, inden vi igen sætter os i busserne og kører tilbage til Vicinato. Vi spiser på en lokal restaurant på vej hjemad.

Dag 4. Vandring i den smukke Tavignano dal

Vi kører den halve time til Corte, hvor vi parkerer busserne ved siden af citadellet på toppen af byen. Der er i dag mulighed for at tilpasse længden på dagens vandretur efter eget ønske.
Vi er for foden af de centrale bjergmassiver på midten af øen og følger den gamle muldyrssti ind i Tavignanodalen, hvor vi følger floden af samme navn. Det er muligt et stykke inde i dalen at komme helt ned til floden, hvor vi finder perfekt tempereret, klart kildevand som indbyder til en dukkert på en varm dag. Vi spiser vores medbragte picnic og slapper af inden man selv vælger, hvornår man går tilbage til Corte, hvor man kan slentre lidt rundt i den gamle bydel og indsnuse atmosfæren i Korsikas gamle hovedstad. Vi kører retur til Vicinato for at tilberede og nyde aftensmaden på terrassen i huset.

Dag 5. Let vandring og afslapning ved Ile Rousse

Efter morgenmaden kører vi via Ponte Leccia og Desert des Agriates ud til kysten ved byen Ile Rousse. Byen har fået navn efter de karakteristiske, rødlige klippeøer, som ligger i bugten ud for byen.
Fra Ile Rousse køres der op til landsbyen San Antonino, der kan dateres helt tilbage til det niende århundrede og er den ældste beboede landsby på Korsika. San Antonino er bygget på toppen af et bjerg og har god udsigt til en stor del af Balagne.
Der er ofte varmt ved kysten, så det kan være en god idé med en forfriskende drik af koldt vand og friskpresset citronsaft i citroneriet "Maison du Citron" før vandreturen.
Dagens tur går først ned gennem åbent landskab, siden kommer man gennem bevoksning af oliventræer.
Først på eftermiddagen når vi ned til den charmerende by Ile Rousse. I og omkring byen er der herlige strande, hvorfra vi kan tage en dukkert.
Det var den korsikanske frihedshelt Pascal Paoli fra 1700-tallet, som grundlagde byen med de hyggelige gyder og smalle stræder, og hans statue kan i dag ses på byens torv. Her kan man slå sig ned på en af caféerne under platantræerne, mens man kigger på mændene, der samles her for at spille "boule".
Om aftenen kan man på egen hånd spise på en af byens restauranter — f.eks. langs strandpromenaden med flot udsigt over bugten og gode muligheder for at nyde den befriende, kølige havbrise.

Dag 6. San Pedrone — toppen af Castagniccia

I Castagniccia er den højeste tinde, Monte San Pedrone, der med sine 1767 m rejser sig majestætisk over området.
Vi lægger ud fra Col de Prato i 985 m og fortsætter ad en lille skovvej til et plateau, hvor stien deler sig. Herfra fortsætter vi i skoven, som vokser tæt på bjergsiderne. Vi kan holde et hvil efter halvanden times tid ved en lille kilde, som giver koldt og klart drikkevand, hvis sommeren ikke er for tør. Efter opstigning i skoven, når vi ud i åbent terræn, hvor vi finder et plateau i ca. 1500 m med god udsigt — et ideelt sted til at nyde vores medbragte frokost. Efter at have spist og holdt en behørig siesta har vi nu kun ca. ½ time op til toppen af San Pedrone. Herfra er der udsigt over hele Castagniccia. På en klar dag er der udsigt helt til det italienske fastland og øen Elba mellem Korsika og Italien. Mod vest kan vi på det indre af øen se silhuetterne af de høje tinder. Vi fortsætter fra plateauet ned på den anden side af San Pedrone, hvor vi med udsigt mod øst, passerer gennem maki, for til sidst at ende i den lille landsby Campodonico. Efter en slurk vand fra kilden går vi de sidste 2½ km ad den lille ved ned til Pedicroce, hvor vi finder den dejlige restaurant, der serverer vores aftensmad.

Dag 7. Blandt de høje tinder og Monte Cinto

Dagen bliver af flere omtalt som ugens vandringsmæssige højdepunkt og bliver tilbragt i den højeste del af øen. Fra huset kører vi ned til hovedvejen og hele vejen ind i bunden af Ascodalen. Undervejs passerer vi landsbyen af samme navn og fortsætter videre op gennem den dramatiske dal til det tidligere skisportssted Haut Asco i 1450 m højde.
Herfra starter vandreturen, hvor vi går stejlt opad et stykke af den berømte korsikanske vandrerute GR 20, der leder os op blandt de takkede høje tinder, der totalt dominerer denne del af Korsika. Der er nu blandt andet udsigt til Monte Cinto, der tårner sig op mod syd. Vi kan se vores fortsatte rute, som bringer os hen ad bjergkammen, der domineres af takkede "spidser", hvoraf Punta Missoju på 2201 m er en af de højeste. Vi bevæger os ad bjergkammen med udsigt til Cintomassivet og over de dybe dale, der fortaber sig i horisonten til kystegnene ved vestkysten. Fra ugens højeste punkt på 2032 m har vi igen udsigt til Haut Asco og GR 20 vandrestien, der bringer os ned til skisportsstedet igen. Dagens vandretur tager ca. 6 timer. Efter en god kop kaffe eller en kold velfortjent lokal øl hos den lokale barmand Patrice, kører vi tilbage til huset, hvor vi spiser aftensmad.

Dag 8. Hjemrejse og ankomst til Danmark

Copyright 2021 © - www.allanras.dk - All Rights Reserved.